B
loading...

Vintage bilder

Portretter på utgått polaroid film
Gammeldagse bilder du kan ta få tatt her i Oslo. Ja selv nå, i en super duper digital verden! En legendarisk film og estetikk som ikke lenger produserer. En magi, spenning, og lyd når bildet avdekkes og “peeles ” hverandre.  Hentet opp fra eBay kjellere og kjøleskap rundt om i verden. Kjøpt og transportert hjem til meg på Galgeberg i Oslo. Et gammeldags format i grenselandet mellom foto og kunst:

 

Velkommen inn i den kuriøse og vakre verden av utgått 669 polaroid film!

 

 

Som du kanskje har skjønt elsker jeg gammeldagse bilder og instant film! I en digital verden er det noe eget med det som er laget for hånd. Verdien i bilder som ikke er en kopi, men sitt eget lille verk. Sjarmen og spenningen i det uforutsigbare. Jeg aner ikke hvor mange utallige timer jeg har sett på instant film på eBay, og beundret instant-portretter på instagram. Følelsen, lydene og spenningen som er knyttet til denne type portrett-fotografering gir meg rett og slett gåsehud! Det er blitt en lidenskap, og den opplevelsen ønsker jeg også dele med deg. Derfor introduserer jeg: The Peel, The Pull, The Portrait

Gammeldags bilde av en ung mann med hatt i Oslo
Ung kvinne med rød genser og lebestift
Gammeldagse portrett av ung kvinne med rød lebestift

Polaroid -filmenes storhetstid

Hay-dayen til polaroid fotografering spandt seg fra 60-90 tallet. Et flertall av ulike polaroid filmer fantes da på markedet. Både fra Fuji og fra Polaroid. En kunne velge mellom firkantede og avlange bilde formater. Det fantes til og med polaroid lysbilde film, og i en kort periode polaroid spillefilm! Polaroid film var poppulært både til familie og ferie bilder, og hos profesjonelle fotografer som brukte det til å teste lysforhold før de brukte en vanlig negativ film. En stor del av Polarid utvalget da var det man kaller for “packfilm”, en film hvor man “peeler” negativ og positiv fra hverandre. Det fantes utallige versjoner av denne typen filmen. Men dessverre så gikk flere og flere av disse filmene ut av markedet etterhvert som digitalfotografering tok over. Fuji holdt lengst ut, men i 2016 annonserte også de at deres packfilm Fuji cp-100 også nå gikk ut av markedet. Og med det var en saga i Polaroid-verden over. En ikonsik kjempe av en filmtype var nå var blitt et gammeldags og forbigått format.

I dag finner man bare packfilmer på eBay (til ganske skyhøye priser). Men alt håp er ikke helt ute fordi det finnes et lite selskap med packfilm ildsjeler basert i Wien, som heter One instant. Der koster hvert lille retro bilde 100 kroner. Så det er ikke mye rom for å feile siden materialkostandene er så høye! Men dette liker jeg også ganske godt. Det er noe fint i å planlegge de dyrebare bildene nøye.

 

Polaroid-filmen jeg bruker

Siden den polaroid filmen som jeg bruker (669)  ikke lages lenger, bruker jeg mye tid på å finne den fra selgere på eBay. Og siden filmen er gammel er det viktig at den er blitt holdt i et kaldt og tørt miljø. Når en kjøper utgått instant – film risikerer en også at kjemien i filmen er tørket ut. Det er kan være litt russisk rulett. Noe som igjen gjør det utrolig givende når det først går bra. Jeg elsker 669 filmen fordi den ofte har blålige fargetoner. Om du vil se flere bilder tatt med den spesiell filmen ta gjerne en kikk her: Polaroid 669

 

Hvordan gjør vi det?

Vi møtes ute (der du vil, eller hjemme hos deg) og tar bildet. Etterpå scanner jeg det slik at du får både en kul digital fil og et retro portrett – helt klart til og rammes inn!

 

Bitt av Polaroid basillen? Ta gjerne en kikk på de store Polaroid-portrettene! Polaroid

Bitt av vintage estetikken? Les om vintage brudekjoler her